حرکت بلوچ در طول تاریخ بخصوص از زمانی که در ناحیه فعلی سکان بود در راستای جنوب به شمال بوده است. دورترین نقطه از جنوب، حضور بلوچهای شترسوار در نواحی از استرالیا است. خوب این یک مورد را می شود از رفتن یا مهاجرت کاری آنها مستثنا گرفت. چون صرفا برای یک هدف خاص یعنی ساختن راه آهن یا حمل مواد معدنی از طرف خود میزبان آورده شده بود. بعدها خیلی از آنها در Perth ,پرث، ماندند و اکثرا با بومیان استرالیا ازدواج کردند.
اما مبدا جنوب بلوچ در جغرافیا مسقط،یا مشکت، است. خوب تجارت بخصوص تجارت برده پای آنها را به زنگبار همراه با عمانیها باز کرد. حضور بلوچ در آفریقا تقریبا از همین زمان آغاز می شود.
حضور در سرزمین مادری مانند چابهار یا گوادر تا مرز سرحد و سیستان نقطه دیگر حرکت آنها برای کوچ و تجارت است. در این مسیر نوع زیست و کار مطابق شرایط اقلیمی عوض می شود. بیشترین یا بهترین انواع دست بافت های مانند گلیم توسط همین ساکنین یا کوچروان بلوچ دشت میان بلوچستان تا خراسان است. اگر خشکسالی دهه بیست و سی هجری را در سیستان یکی از مبادی حرکت مردم آن ناحیه به گرگان بگیریم ، حضور آنها ریشه در همین برهه تاریخی دارد.
نقطه اتصال بعدی از خراسان تا دشت مرو و ترکمنستان است. تقریبا می شود مرو نقطه انتهایی حرکت بلوچ بوده است.
اما از شرق به غرب بلوچها چند مورد حرکت جدید وقدیم داشته اند. مدل قدیمی تر می شود حضور کرشها یا کروش،قریشیها، تا لب مرز فارس اشاره کرد. این حرکت چندان تداوم نیافت. بعدها با حرکت به سمت بازار کار در کشورهای حاشیه خلیج فارس حرکت به مناطق صرفا برای کار و کمتر تجارت شکل گرفت. دورترین نقطه عراق و بنادر استان بصره بود. بعدا کویت، قطر ،کمتر بحرین، امارات و به دلایلی عمان بخصوص مسقط مقصد نیروی کار بلوچ بوده است.
حرکت شرق غرب بلوچ به بنادر به حرکت بندراتی یا به بندرات نامدار شد. اما مقصود از بندرات بیشتر نواحی جنوب خلیج فارس است. پس رفتن یا بودن بندرات یعنی رفتن به کشورهای عربی سواحل جنوبی به منظور کار است.
حرکت از غرب به شرق برعکس بخصوص دریانوردی باعث تغییر بافت جامعه، فرهنگ، لباس، آیین و موسیقی شد. از این تغییرات می شود به حضور سیاه پوستان، نوع یا حتی رنگ خاص پوشش که مخصوص آفریقا بود، آیین همانند زار یا وجود سازهای ضربی کوبهای همه رهآورد این سفرها در ادوار مختلف تاریخ است.
خط سیر جنوب شمال هنوز برای بلوچ و تاجرانش جذابیت بیشتری از حرکت شرقی غربی دارد.