رادیو بلوچی(برنامه صبح)
– الو رادیو بلوچی؟
– هاں…
– ما رءَ مشکل هستں…
– بگو چیں شمی مشکل؟
– ما رءَ آپ نے ، ما رءَ برک نے، ما رءَ جَدَ نے …..
شهرستانهای جدید
بعد از خبر تایید شهرستان شدن قصرقند و امروز هم میرجاوه برخی از مردم بخشهای تابعه اعتراض کردند که ما راه دسترسی به مرکز شهرستان را نداریم. یا حتی وقتی شهرستان نیکشهر در شرف تاسیس بود مردم بخشهای مختلف یکی از نگرانیهایشان این بود که چگونه خود را به مرکز برسانند. به همین خاطر اکثرا معترض به این وضعیت بودند. اگر هم به شهر نیکشهر رفته باشد حتما ساختار آن را دیدهاید که چندان شباهتی با یک شهر ندارد. بیشتر شبیه به یک روستای بزرگ است. هر چند در این مدت دچار تحولاتی در زیرساختها شده است، اما هنوز با شهر شدن بسیار فاصله دارد.
زیرساخت
زیرساخت عبارت است از مجموعهای از شاکلههای سازمانی جهت عملیاتی شدن یک مجموعه تجاری یا اجتماعی و یا خدمات و ابزارهای لازم برای عملیات در اقتصاد می باشند. به عبارت دیگر زیر ساخت شامل سازههای تکنیکی همانند جاده، پل، منابع آب، سد و مخابرات می شود که زیست در یک جامعه را میسر می سازند.
نقش زیرساخت در جامعه بسیار حیاتی است. زندگی در یک جامعه بدون فراهم بودن زیرساختهای مناسب بسیار دشوار و در موارد غیر ممکن است. مثل در جامعهای که زیرساخت مدیریت منابع آب و شبکه توزیع مناسبی وجود ندارد زیستن و کارکردن در آن تقریبا نزدیک به محال است.
استان ما
استان سیستان و بلوچستان هنوز دارای زیرساختهای مناسب در بسیار از شهرها و شهرستانهای خود نمی باشد. بیشتر طرحهای ملی یا منطقهای که در این استان اجرا می شوند حول محور توسعه زیرساختها می باشند. توسعه راههای اصلی و روستایی، ساخت سد، ایجاد شبکه توزیع آب، برق رسانی از جمله مهمترین موضوعات زیرساختی در این استان هستند که نیاز به توسعه و تامین اعتبار جهت ادامه کار دارند.
علیرغم بودجههای کلانی که به خصوص در دوره دوم دولت اخیر به این استان اختصاص یافته است اما هنوز در موارد درخواستهای مردم به مواردی از کمبودهای زیرساختی بر می خوریم. هنوز راههای روستایی و اصلی شهرها و شهرستانهای استان آنچنان که باید و شاید به کار نیفتادهاند. هنوز با توجه به مشکل خشکل سالی مردم مشکلات آب شرب و زارعی در بسیار از مناطق استان دارند. هنوز روستاهایی وجود دارد که یا دارای برق نمی باشند یا خطوط انتقال به قدری ضعیف هستند که جوابگوی نیازهای مردم نمی باشد.
زیرساخت و توسعه
توسعه بدون توجه به زیرساخت امری غیرممکن است. برای آنکه جامعهای دارای توسعه متوازن باشد نیاز است که دارای زیرساختهای مناسب برای تولید و زندگی باشد. توسعه زیرساخت یکی از راههای رسیدن به توسعه و ایجاد زمینههای اشتغال است. سدسازی، راهسازی، تولید و توزیع برق علاوه بر آنکه زیرساخت لازم را برای تولید و جامعه فراهم می آورند از سوی دیگر خود برای مردمی که در آن محیط و حتی جوامع دیگر هستند زمینه اشتغالی خواهد داشت. توسعه و زیرساخت لازم و ملزوم هم دیگر هستند. امید است با توسعه زیرساخت استان سیستان و بلوچستان این استان تبدیل به یک مرکز مهم تولیدی، کشاورزی، صعنتی و ترانزیتی برای کل کشور شد